Wojskowa Akademia Techniczna - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy zarządzania i przedsiębiorczości

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: WIGXXWSJ-PZIP-19Z
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy zarządzania i przedsiębiorczości
Jednostka: Wydział Cybernetyki
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Forma studiów:

stacjonarne

Rodzaj studiów:

jednolite magisterskie

Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowy

Forma zajęć liczba godzin/rygor:

W16/+; C14/+

Przedmioty wprowadzające:

brak

Programy:

wszystkie kierunki

Autor:

dr Agnieszka Ścisło

Bilans ECTS:

Aktywność / obciążenie studenta w godz. (wg. arkusza Bilans ECTS)

1. Udział w wykładach / 16

2. Udział w laboratoriach / 0

3. Udział w ćwiczeniach / 14

4. Udział w seminariach / 0

5. Samodzielne studiowanie tematyki wykładów / 20

6. Samodzielne przygotowanie do laboratoriów / 0

7. Samodzielne przygotowanie do ćwiczeń / 14

8. Samodzielne przygotowanie do seminarium / 0

9. Realizacja projektu /6

10. Udział w konsultacjach / 2

11. Przygotowanie do egzaminu / 0

12. Przygotowanie do zaliczenia / 9

13. Udział w zaliczeniu / 1

Sumaryczne obciążenie pracą studenta: 82 godz. / 3 ECTS

Zajęcia z udziałem nauczycieli (1+2+3+4+9+10+13): 40 godz./ 1,5 ECTS

Zajęcia powiązane z działalnością naukową (1÷10): 72 godz./ 2 ECTS


Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest przekazanie wiedzy teoretycznej i praktycznej w zakresie podstaw przedsiębiorczości i zarządzania we współczesnych przedsiębiorstwach.

Wprowadzenie studentów w podstawowe zagadnienia problematyki współczesnego zarządzania oraz zapoznanie z mechanizmami funkcjonowania organizacji. Przedstawienie najważniejszych metod i narzędzi wsparcia przedsiębiorczości w Polsce.

Wykład aktywizujący studentów z jednoczesną prezentacją przykładów odnoszących się do najlepszych praktyk zarządzania i przedsiębiorczości.

Ćwiczenia przeprowadzone w formie: kierowanych dyskusji, analizy przypadków, prezentacji multimedialnych oraz rozwiązań i prezentacji przygotowywanych przez studentów.

Pełny opis:

Wykłady /przeprowadzony w klasycznej formie, z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych/

Tematy kolejnych zajęć / liczba godzin / krótki opis treści zajęć

1. Zarządzanie i przedsiębiorczość – wprowadzenie. /2 godz./ Istota i ewolucja teorii oraz praktyki zarządzania. Rys historyczny rozwoju praktyki zarządzania. Ewolucja teorii zarządzania. Istota i współczesne rozumienie zarządzania

2. Osoba przedsiębiorcza. Planowanie i podejmowanie decyzji. /2 godz./ Specyfika profesji menedżerskiej. Zadania, role i umiejętności menedżerskie. Istota i rodzaje sytuacji problemowych w zarządzaniu. Istota decyzji. Proces decyzyjny.

3. Uwarunkowania działania organizacji. / 2 godz./ Otoczenie organizacji. Uwarunkowania współczesnego zarządzania i przedsiębiorczości: globalizacja, IV rewolucja przemysłowa, deindustrializacji, wzrost siły oddziaływań klientów, zmienność warunków działania, wzrost znaczenia wiedzy w zarządzaniu.

4. Biznes plan jako narzędzie planowania. /2 godz./ Istota planowania. System planów organizacji. Biznes plan – elementy składowe i zasady konstruowania.

5. Organizowanie i kierowanie. Zarządzanie zasobami ludzkimi. / 2 godz./

Organizowanie działań. Struktury organizacyjne. Istota organizowania działań. Istota i rodzaje struktur organizacyjnych. Istota kapitału ludzkiego. Działania kadrowe organizacji..

6. Przywództwo i proces oddziaływania w organizacji. /2 godz./ Przewodzenie. Motywowanie. Rozwiązywanie konfliktów Kontrola i controlling w organizacji. Kontrolowanie jako funkcja kierownicza. Istota i rodzaje kontroli w zarządzaniu organizacją. Proces kontrolowania. Zasady efektywnych kontroli.

7. Przedsiębiorczość i innowacyjność /2 godz./ Istota przedsiębiorczości.. Przedsiębiorczość w kontekście innowacyjności oraz ryzyka. Istota i rodzaje innowacji. Zasady tworzenia i funkcjonowania innowacyjnych firm. Sektor MSP w Polsce. Zasady tworzenia i działania start-upów.

8. Zaliczenie przedmiotu. /2 godz./

Ćwiczenia /przeprowadzane są w formie kierowanych dyskusji oraz analiz studiów przypadków/

Tematy kolejnych zajęć / liczba godzin / krótki opis treści zajęć

1. Funkcje, role i umiejętności menedżerskie. Znaczenie kadry kierowniczej w organizacji. /2 godz./ Istota, rodzaje i znaczenie menedżerów w organizacjach. Podstawowe funkcje menedżerskie. Koncepcja ról menedżerskich H. Mintzberga. Klasyfikacja umiejętności menedżerskich

2. Wykorzystanie ICT we współczesnym zarządzaniu /2 godz./ Istota ICT i technologie wspomagające zarządzanie. E-handel. Marketing cyfrowy. Analiza funkcjonowania organizacji z wykorzystaniem ICT.

3. Planowanie jako podstawa skutecznej przedsiębiorczości. Biznes plan. /2 godz./. Istota i znaczenie planowania. Rodzaje planów. Konstrukcja biznes planu. Wykorzystanie ICT w planowaniu.

4. Kształtowanie struktur organizacyjnych /2 godz./ .Struktura liniowa i liniowo-sztabowa. Struktura funkcjonalna i macierzowa. Struktury projektowe i procesowe. Struktury sieciowe i wirtualne.

5. Zarządzanie projektami i procesami /2 godz./.Istota i rodzaje projektów. Zasady zarządzania projektami. Istota zarządzania procesowego. Wykorzystanie ICT w zarządzaniu projektami i procesami

6. Kontrola procesach zarządzania organizacją /2 godz./. Istota, znaczenie i funkcje kontroli w zarządzaniu organizacją. Rodzaje i etapy kontroli. Uwarunkowania skuteczności kontroli. Nieprawidłowości i problemy w procesie kontroli.

Literatura:

Podstawowa:

 W. Gonciarski, (red.), Podstawy zarządzania dla inżynierów, Wyd. WAT, Warszawa 2018.

 R. Griffin, Podstawy zarządzania organizacjami, PWN, Warszawa 2015.

 J. Altkorn, Zarządzanie i przedsiębiorczość, PWN, Warszawa 2013.

 E. Bolland, F. Fletcher, Problemy biznesowe. Rozwiązania, PWN, Warszawa 2014.

Uzupełniająca:

 A. Skowronek-Mielczarek, Małe i średnie przedsiębiorstwa. Źródła finansowania, Wydawnictwo C.H.Beck, Warszawa 2015.

 A. Koźmiński, D. Jemielniak, Zarządzanie od podstaw, Wyd. Akad. i Prof., Warszawa 2008.

 B. Aulet, Przedsiębiorczość zdyscyplinowana, Wyd. Helion, Gliwice 2014.

 Z. Pawlak, Biznesplan, zastosowania i przykłady, Wyd. Poltext, Warszawa 2001.

Efekty uczenia się:

W1 Ma podstawową wiedzę o charakterze nauk społecznych i humanistycznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk. Student ma podstawową wiedzę teoretyczną dotyczącą nauki o zarządzaniu i jej interdyscyplinarnym charakterze. Ma teoretyczną wiedzę o istocie, działaniu i przekształceniach różnych struktur i instytucji społecznych, w szczególności przedsiębiorstw i organizacji publicznych oraz identyfikuje i wyjaśnia różnice między poszczególnymi typami organizacji.

W2 Ma podstawową wiedzę dotyczącą uwarunkowań współczesnego zarządzania, w szczególności o: globalizacji, postępie technologicznym, nowych wymiarach konkurencyjności, znaczeniu środowiska naturalnego, przekształceniach społeczno-kulturowych oraz o przedsiębiorczości. Zna istotę zarządzania oraz zasady realizowania głównych funkcji procesu zarządzania organizacjami: planowania, organizowania, zarządzania zasobami ludzkimi oraz kontrolowania.

U1 Potrafi dokonać obserwacji i interpretacji otaczających go zjawisk humanistycznych, prawnych i społecznych. Potrafi przeprowadzić analizę otoczenia organizacji i sformułować na jej podstawie adekwatne rekomendacje do działania.

U2 Potrafi realizować podstawowe przedsięwzięcia menedżerskie

z zakresu planowania, organizowania, kierowania ludźmi i kontrolowania.

K1 Ma świadomość znaczenia społecznych skutków działań prowadzonych przez rożnego typu organizacje oraz posiada świadomość odpowiedzialności za kształtowanie relacji z innymi. Rozumie wagę decyzji menedżerskich

w stosunku do pracowników, podmiotów współpracujących z organizacją oraz klientów.

K2 Rozumie potrzebę kształcenia ustawicznego. Potrafi wyrażać własne opinie dotyczące problemów z zakresu zarządzania oraz przekonywać do własnych racji poprzez odpowiednie merytoryczne argumentowanie.

Metody i kryteria oceniania:

Przedmiot kończy się zaliczeniem na ocenę. Zaliczenie przedmiotu wymaga uzyskania pozytywnej oceny z testu zaliczeniowego. Warunkiem koniecznym dopuszczenia do zaliczenia wykładów jest zaliczenie ćwiczeń.

Osiągnięcie efektów W1, W2 weryfikowane jest podczas testu oraz w trakcie ćwiczeń, natomiast efekty U1, U2, K1 i K2 sprawdzane są w trakcie realizacji całego programu przedmiotu, a w szczególności ćwiczeń.

W trakcie testu końcowego student otrzymuje oceny:

ocena 2 – poniżej 51% poprawnych odpowiedzi,

ocena 3 – 51 ÷ 60% poprawnych odpowiedzi,

ocena 3,5 – 61 ÷ 70% poprawnych odpowiedzi,

ocena 4 – 71 ÷ 80% poprawnych odpowiedzi,

ocena 4,5 – 81 ÷ 90% poprawnych odpowiedzi,

ocena 5 – powyżej 91% poprawnych odpowiedzi.

Warunkiem koniecznym do uzyskania zaliczenia ćwiczeń jest obecność na ćwiczeniach i wykazanie się aktywnością przy omawianiu różnych problemów z zakresu zarządzania i przedsiębiorczości.

Praktyki zawodowe:

brak

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 14 godzin więcej informacji
Wykład, 16 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Joanna Nowakowska-Grunt, Marcin Staruch
Prowadzący grup: Joanna Nowakowska-Grunt, Marcin Staruch
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie ZAL/NZAL
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Wojskowa Akademia Techniczna.
ul. gen. Sylwestra Kaliskiego 2, 00-908 Warszawa 46 tel: +48 261 839 000 https://www.wojsko-polskie.pl/wat/ kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-9 (2024-12-18)